Chana masala z cieciorką

"Mamo to wygląda jak... kupa..." trudno nie przyznać racji dziecku. Na szczęście pachnie zdecydowanie inaczej a smakuje wybornie :)
Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz. 
Na zdjęciu w książce wygląda mniej kupiasto :P mi wyszło jak wyszło.


Chana masala z cieciorka

2 łyżki oleju kokosowego
50 g cebuli, pokrojonej w kostkę
5 rozgniecionych ząbków czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
200 g marchewki, drobno pokrojonej
po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
4 łyżki przyprawy garam masala
szklanka mleczka kokosowego
szklanka warzywnego wywaru
2-3 łyżki syropu klonowego
puszka ciecierzycy
ryż do podania


W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut. Często mieszamy.
Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe, wywar i syrop klonowy. Zagotowujemy. Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :).
Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem.
Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy ok 2 minut. Dodajemy pozostałą garam masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki do dekoracji.
Do sosu wrzucamy cieciorkę. Gotujemy 10-15 minut.
Podajemy ryż, z curry na wierzchu, posypane cieciorką. Ja całość skropiłam sokiem z mandarynki, ale limonka czy cytryna też będą świetne. Niestety nie miałam natki pietruszki a pasowałaby super!

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty