Truskawki i jagody pod migdalowa kruszonka czyli Slodki Czwartek odc.134

Najlepszy, najszybszy i najpyszniejszy sposób na letnie owoce to...
Jak dla mnie najwspanialsza metoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką. 
Tak naprawdę jest to sposób na każde owoce także te zimowe! 
Tym razem wykorzystałam jagody i ostatnie truskawki.


Truskawki i jagody pod migdałową kruszonką

200 g truskawek
100 g jagód
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

kruszonka:
po 60 g mąki pszennej, masła,  oraz cukru trzcinowego
1/8 łyżeczki soli
30 g płatków migdałowych
skórka starta z 1/4 cytryny

Do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem przekładamy owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną.
W małej miseczce łyżką lub palcami zagniatamy składniki kruszonki.
Okruszkami kruszonki posypujemy owoce.
Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 20 minut.
Po tym czasie naczynie wyjmujemy z pieca, chwilę studzimy a następnie nakładamy do miseczek i podajemy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji