Kluski leniwe z makiem

"Bike&Cook" to skarbnica pysznych pomysłów. Naprawdę bardzo się cieszę, że wygrałam tę książkę w konkursie Kuchni +. 
Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat kopytek i klusek wszelakich. Ten przepis na leniwe jest prosty a kluski z niego otrzymane są pełne smaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie.


Kluski leniwe z makiem

250 g twarogu
1/2 szkl. pszennej mąki razowej
1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu)
1 jajko
2 łyżki maku
sól


Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka kropli oleju.
Z ciasta na omączonym blacie formujemy wałeczki. Tniemy je pod skosem.
Kluseczki gotujemy w gorącej wodzie, ok minuty od momentu aż wypłynął. Odcedzamy.
Najlepiej smakują gdy jeszcze dodatkowo po osuszeniu, je obsmażymy na oleju kokosowym lub maśle.
Przed podaniem warto je wówczas posypać cukrem waniliowym lub polać syropem klonowym.


Komentarze

  1. Ale obłędne! Ta chrupiąca skórka...chce się jeść ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! uwielbiam przyrumienione skórki na kluskach!

      Usuń
  2. Ale przepysznie wyglądają! Wersji z makiem jeszcze nie widziałam:)
    Zapraszam na naszego bloga:
    protistskitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam! mak dodaje ciekawego smaku nawet jeśli dodamy go do ciasta na zwykłe leniwe :)

      Usuń
  3. Mam faktycznie sporo otwartego maku...więc może go wykorzystam w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marianno, zachęcający przepis! Chyba sobie zrobimy z Milenką takie kluseczki :) będzie zabawa! Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziewczynki polecam je Wam z całego serca :)

      Usuń
  5. Leniwce uwielbiam zawsze i tak jak mówisz podsmażone na patelni na oleju, miodzio, musze sobie zrobić znowu, z makiem będa super : -)

    OdpowiedzUsuń
  6. czadowy pomysł z tym makiem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji