Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98

Tuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny a przepis prosty. Niestety nie było mnie w domu i do pieczenia tejże chałki przystąpiłam dopiero dzisiaj.
Jest genialna! bardzo łatwa w przygotowaniu, wygląda nieziemsko apetycznie, tak też smakuje. I jest całkowicie bez mleczna!!!
Przepis wart wypróbowania! pochodzi z TEJ strony, a TU możecie zobaczyć filmik :)



Zakręcona chałka z nadzieniem cynamonowym

ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka (plus 1 do posmarowania)
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie) lub 25 g świeżych
3 łyżki miodu
75 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody

nadzienie:
75 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli

Do misy miksera wsypujemy mąkę i robimy w niej zagłębienie. Dodać jajka, drożdże, miód, olej, sól i połowę wody.
Mieszamy. Zagniatamy ciasto przy pomocy miksera z hakiem lub ręcznie.
Dodajemy pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto przez 7 minut.
Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki.


Jeśli ciasto rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem.
Przygotowujemy nadzienie.
W misce mieszamy olej, cukier i cynamon oraz sól.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt.
Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia.
Zwijamy ciasto jak roladę.
Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.


Chałkę delikatnie smarujemy jednym ubitym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Jeśli góra staje się zbyt ciemna przykrywamy chałkę folią aluminiową.
Po pół godzinie wyjmujemy chałę i studzimy na kratce.


Komentarze

  1. uwielbiam wszystko co drożdżowe, a jak dorzucić do tego cynamon to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to podobnie jak ja! drożdżowe ubóstwiam pod każda postacią! i cynamon...

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty