Cytrynowe spaghetti z pachnacym indykiem i bazylia

Smaczny pomysł na lekkie danie do zrobienia na szybko (prawie tak szybko jak makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso.
Pomysł na przygotowanie spaghetti zaczerpnięty z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", mięsko wg własnej koncepcji.

Cytrynowe spaghetti z pachnącym indykiem i bazylią

200 g makaronu spaghetti
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
25 g drobno startego parmezanu
sól, pieprz
duża garść posiekanych listków bazylii
400 g piersi z indyka
garam masala, ok 1 łyżeczki
szczypta płatków chili

Indyka kroimy w paski, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i smażymy na rumiano.
W tym samym czasie spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny oraz wsypujemy ser. Mieszamy. Mieszanka polewamy makaron. Posypujemy kawałkami indyka i listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy posypać skórką z cytryny. Od razu podajemy!



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty