Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu

To jedna z moich ulubionych sałatek. 
Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza", ja dorzuciłam co nieco od siebie.



Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu

120 g kus kusu
po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki
duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
zielenina (najbardziej lubię posiekaną dymkę ale z porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie)
dressing:
dwie łyżki oliwy
sok z 1/4 cytryny
przeciśnięty ząbek czosnku

Kus kus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut.
Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem.
Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół). Dodajemy do reszty składników w misce. Dymkę lub bazylie siekamy i dorzucamy do reszty.
Mieszamy składniki sosu i i wlewamy do miski. Solimy, pieprzymy i mieszamy.
Pysznie smakuje i na ciepło i po schłodzeniu.





Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty