Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada czyli (po)Weekendowe Lakocie odc.95

Znalazłam banany... może to dziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić?
Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). 
Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi :)



Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada

200 g mąki pszennej
15 g kakao
5 g cynamonu
szczypta kardamonu
po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
100 g masła
125 g cukru trzcinowego
2 jajka
3 bardzo dojrzałe banany
po garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich
1 duża antonówka pokrojona w kostkę


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę.
Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka.
Przekładamy do blaszki.
Pieczemy ok 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.


Komentarze

  1. No jak można orzechów nie lubić!!! Wygląda to przesmacznie!
    patera cudna,. czy jak się to nazywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cuda! Uwielbiam orzechy i chlebek bananowy! I tą paterę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    Tylko dlaczego jesienny?...Jesień dopiero od środy...
    Pozdrawiam Cię letnio jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chlebek ma w sobie wszystko, co lubie :) Zostal dla mnie kawalek? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty