Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami

Był plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania. 
Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak???
Otóż wyszedł, na spacer czy do sklepu, nie wiadomo, nie ma go w szafce choć pewna byłam, że jest! Zużyłam albo wywaliłam bo jakiś czas temu miałam mole spożywcze.
Odbyłam wieczorny rajd po okolicznych sklepach. Nic. Małżon musiał zadowolić się kanapkami na kolację.
Następnego dnia ani Biedrona, ani inne okoliczne sklepy nie sprostały mym wymaganiom, pęczaku w asortymencie brak...

Całkowicie przypadkowo weszłam do czegoś o pięknej nazwie Delikatesy, takie dwa na dwa i piwem na pólkach,a nóż widelec kasze znajdę i wiecie co? jak się okazało pęczak jest po prostu delikatesem! Była ostatnia paczka na półce! i tym samym na obiad było kaszotto a raczej pęczotto. Konkretne w smaku, pikantne i bardzo sycące. 
Przepis pochodzi z książki "Kipi Kasza". 
Zróbcie to danie koniecznie! Warto!



Pęczotto z kiełbasa, dynia i pomidorami

1,5 szkl. pęczaku
150 g kiełbasy, pikantnej i twardej, u mnie chorizo, w plasterkach
250 g dyni, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę
2 pomidory, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 duża cebula, obrana i posiekana
oliwa, ok 2 łyżki
1 litr bulionu warzywnego, gorącego
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz

Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, Dodajemy kaszę i kiełbasę i smażymy aż wszystko się zeszkli.
Stopniowo, po chochelce dolewamy gorący bulion. Czynność tę powtarzamy aż kasza stanie się miękka.
Na małej patelni, na maśle przesmażamy na rumiano dynię. Dodajemy do gotowej kaszy. Dosmaczamy przyprawami i dorzucamy pomidory.
Całość mieszamy a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

  1. Widzę, ze mole pierony nikomu nie odpuszczają:) .... wcale się nie dziwię, bo pęczak to takie dobro:). Cudowne risotto Wiewióro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham dynię i już nie mogę się doczekać rozpoczęcia sezonu :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty