Pikantna, dyniowa zupa laksa, z ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.54

Pyszna zupa, która zaszczyciła nas swoją obecnością w ubiegłym tygodniu. Nie nadążam jakoś z blogowymi cyklami ale dzisiaj udało mi się trafić z publikacją idealnie na wtorek.
Żałuje, że nie została nawet jej ociupinka bo zimno mi dzisiaj jakoś a rozgrzałabym się nią z pewnością. 
Intensywna w smaku, dość pikantna i sycąca dzięki ryżowi. 
Przepis Jamiego z książki "Moje obiady". 
Smacznego!


Pikantna, dyniowa zupa laksa, z ryżem

600 g dyni Hokkaido bez nasion i skórki
szczypta płatków suszonego chilli
2 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
2 kawałki wielkości kciuka obranego imbiru
3 łodyżki trawy cytrynowej, bez zewnętrznych liści
duża garść liści kolendry, łodyżki posiekane
1 czubata łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
oliwa z oliwek
1 cebula, obrana i pokrojona w piórka
200 g ryżu basmati
ok 700 ml bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
ew. 200 ml wody
sól, pieprz
sok z limonki

Dynię kroimy w 5cio centymetrową kostkę. Do blendera wkładamy chilli, czosnek, rozdrobniony imbir i trawę cytrynową, łodyżki kolendry, przyprawę Pięć Smaków i kmin. Miksujemy na jednolitą pastę.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i zmiksowana mieszankę. Mieszamy i dusimy ok 10 minut na małym ogniu.
Do garnka wkładamy dynię i wlewamy bulion. Mieszamy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem 15 minut zmniejszając płomień do małego. Dodajemy ryż, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut aż ryż stanie się miękki a dynia lekko rozgotuje,
Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zagotowujemy. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy listkami kolendry, ew. płatkami kokosu lub drobno posiekanym chili.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty