Przepis na Zupe krem z selera i pomidorow, z jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.56

Zupa. Posiłek pożywny, dodający energii i rozgrzewający. 
U nas nie co dzień więc raczymy się nią z tym większą przyjemnością. 
Jesienią lubię zupy gęste i konkretne a ta choć bezmięsna taka własnie jest! 
Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej.
Już za chwile na blogu.


Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiem

bulion:
kawałek selera
pietruszka, 3 marchewki
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu

krem:
pół dużego selera
ziemniak
jabłko
puszka pomidorów
ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej na gałązce
bułka by zrobić z niej grzanki
łyżka masła lub oleju

Warzywa obieramy, zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na niewielkim ogniu z listkami, zielem i pieprzem ok godziny. Wyjmujemy warzywa, bulion zostawiamy.
Selera, ziemniak i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek siekamy.
Pomidorki skrapiamy oliwa i krótko pieczemy w 200 st.C by skórka na nich popękała.
Na łyżce tłuszczu podsmażamy selera, ziemniaka i jabłko, po 5 minutach dodajemy czosnek, przesmażamy minutę, wrzucamy pomidory i zalewamy bulionem. Gotujemy całość by warzywa stały się miękkie. Ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość blendujemy na krem.
Jeśli mamy ochotę gotujemy makaron lub robimy grzanki. Bułkę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, na rumiano.
Zupę podajemy gorącą, z podpieczonymi pomidorkami, makaronem lub grzankami. U mnie wszystkie możliwe wersje :)




Komentarze

  1. czy zupe blendowalas, czy warzywa same sie rozpadly Wiewiorczaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że blendujemy, ten drobny szczegół w obliczu dwójki gaduł domowych mi umknął! już poprawiałam :)
      Buziaki!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie gęste i sycące zupy zwłaszcza w takie ponure dni jak dzisiejszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie. Taki krem jest idealny na szarzyznę za oknem - rozgrzewa i poprawia humor.

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego kremu to jeszcze nie jadłam , a miseczka cudna !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna wielce!
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty