Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem

Na fb głosy były podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.
Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.


Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem

cebula
2 małe czerwone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 sznycle z indyka
po 200 ml przecieru pomidorowego i wody
sól, pieprz, chilli, oregano, bazylia
olej

150 ml kaszy jaglanej

Fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku.
Cebulę siekamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki. 
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy cebulę, dodajemy paprykę i dalej podsmażamy, dodajemy przyprawy i smażymy aż papryka będzie miękka. Do rondla dodajemy wodę i przecier pomidorowy.
W momencie gdy całość zacznie się gotować, wsypujemy kasze jaglaną. Najpierw przelaną zimną wodą a następnie wrzątkiem. Rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy całość ok 20 minut aż kasza będzie gotowa. W razie potrzeby możemy potrawkę podlać wodą.
Indyka kroimy na kawałki, obtaczamy w ulubionych przyprawach i podsmażamy na rumiano. 
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do rondla mięso, kukurydzę i fasolę.
Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty