Bulki bardzo dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.50

Zaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki.
Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI.
Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne!


Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :)

Bulki bardzo dyniowe

170 g mąki pszennej chlebowej
250 g maki orkiszowej razowej
14 g świeżych drożdży
280 g pure z dyni
1 duże jajko
1/4 szkl. mleka
3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
80 g masła, roztopionego

pestki dyni do posypania
jajko roztrzepane z łyżka mleka do posmarowania

Drożdże rozprowadzamy w mleku.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy miksera z hakiem mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiamy aż stanie sie gładkie, elastyczne i lśniące. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką miskę,  i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę by ciasto podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto mocno uderzamy, żeby sie odgazowało i dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Bułki smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy pestkami i pieczemy ok 15 minut.
Studzimy na kratce.




Komentarze

  1. świetne Ci wyszły , takie świeże z masełkiem to musi być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Współczuję remontu.U nas już miesiąc rozgrzebane i zaczynam mieć dość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dziwie Ci się wcale! u nas małe prace ale jednak :(

      Usuń
  3. Rewelacyjne bułeczki :-) a jaki mają piekny kolror. Poproszę jedną na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty