Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i sliwkami suszonymi

Z zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. 
W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. 
Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie!


Konfitura z cebuli

2 szalotki
2 czerwone cebule
po łyżce miodu i octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa do smażenia
dodatkowo możemy dosmaczyć przyprawami korzennymi

Wszystkie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy cebulę, lekko solimy i smażymy by się z karmelizowała, na wolnym ogniu często mieszając. Dodajemy miód, ocet i pieprz, mieszamy i próbujemy, ew. dosalamy. Konfiturę możemy włożyć gorącą do wyparzonego słoiczka i pasteryzować lub zużyć od razu.


Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i śliwkami suszonymi

700 g schabu bez kości
konfitura z cebuli
garść posiekanych suszonych śliwek
sól, pieprz
po 125 ml czerwonego wina i wody

Mięso rozkrawamy niczym list urzędowy, na trzy, by stał się jak najbardziej płaski i długi. Dodatkowo możemy go lekko zbić tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Nakładamy konfiturę, posypujemy śliwkami i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Solimy i pieprzymy z wierzchu.
Szybko obsmażamy w brytfannie z każdej strony, na rumiano. Podlewamy winem i wodą, zagotowujemy i przykrywamy. Dusimy ok godziny i 20 minut.
W tym czasie pieczemy ziemniaki. 10 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy odkryta brytfannę z mięsem i przypiekamy je razem z ziemniakami na opcji grilla od góry.
Podajemy pokrojone w plastry, z ziemniakami i ulubioną surówką.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty