Ciasto biszkoptowe z jagodami czyli Slodki Czwartek odc.59

Byłam przekonana, że czas jagód się skończył. Tymczasem w lesie krzaczki jagód ozdobione były pięknymi, dużymi fioletowymi koralikami :) trafiły do buź i do ciasta. 
Zapraszam Was dzisiaj na biszkopt z jagodami. 
Za tego typu ciastami nie przepadam ale to było wyjątkowo smaczne. 
Upieczone wieczorem nie dotrwało do rana.
Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.

Biszkopt z jagodami

Ciasto biszkoptowe z jagodami

125 g cukru pudru
125 g mąki pszennej
125 g masła
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g dowolnych owoców, u mnie 3 garści jagód
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Smarujemy tortownice masłem i obsypujemy bułka tartą, ja użyłam takiej o 26 cm średnicy.

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Cukier dzielimy na 2 równe części.
Pierwsza część miksujemy z żółtkami na puszysta masę.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka a pod koniec ubijania dosypujemy odłożoną część cukru.
Do miski z żółtaki wrzucamy 2 łyżki białka, delikatnie łączymy.Wsypujmy mąkę, delikatnie mieszamy a następnie łączymy przy pomocy łyżki z resztą piany z białek.
Ciasto wlewamy do tortownicy. Nakładamy owoce.
Pieczemy ok 40 minut. Wyjmujemy, studzimy 15 minut w foremce a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Jagody już rzadko widzę, na szczęście mam zapasy pomrożone, w sam raz na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne ciacho :) ja zaraz wyjmuję swoje gryczane mam nadzieję, że będzie równie dobrze wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie byłam w tym roku na jagodach:( lato mi przeszło koło nosa:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióra chce wrócić do rozmowy o tym, że będziesz nas karmić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh,.... pozostaje mi tylko zerkać na ekran i się ślinić... ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła taki kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty