Przepis na Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami czyli Słodki Czwratek odc.48

To był piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki nie są ani trochę pulchne, raczej kruche i chrupiące. Smacznie, nie powiem, ale chyba nie do końca w moim guście jeśli chodzi o konsystencje już gotowego wypieku. 


Brioszki ślimaki z czekoladą i pistacjami

ciasto:
250 g mąki
4 g suszonych drożdży
2 jajka + 1 żółtko
30 g drobnego cukru
200 g masła
nadzienie:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
garść posiekanych pistacji
szczypta soli morksiej

Mąkę mieszamy z drożdżami, roztrzepanymi 2 jajami i cukrem. Wyrabiamy dodając po kawałku miękkiego masła. Na koniec wyrabiania dodajemy żółtko. Ciasto powinno być dość luźne ale nie lepiące bo tłuste.
Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 3 godziny.
Krótko je zagniatamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na cały dzień.
Ciasto wyjmujemy, ocieplamy ok godziny w ciepłym miejscu.
Na omączonym blacie rozwałkowujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Posypujemy go czekoladą  i pistacjami oraz szczypta soli morskiej. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na ok 10 kawałków. Kawałki ciasta odwracamy ślimakiem do góry i układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy je ok 20-25 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty