Kapustka z koperkiem i Ziemniaczane kotleciki czyli dla każdego cos młodego

Mamy sezon na nowe, świeże i chrupiące... marchewki, buraczki i kapusty pysznią się na straganach i grzechem byłoby nie wykorzystać tego bogactwa. Ja mam słabość do surówek ale na razie nie mogę ich jeść, Małżon woli gotowaną kapustkę w towarzystwie koperku i do tego młode ziemniaczki... ale z młodych ziemniaczków można również coś przyrządzić. Kopytko a jakże ale jeszcze lepiej kotleciki ziemniaczane!!! tym razem w wersji zazielenionej, ze świeżymi ziołami i lekko pieczone w piekarniku.




ZIOŁOWE KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

400 g młodych, ugotowanych ziemniaków bez skórki
150 g mąki pszennej
jedno jajko przepiórcze
po garści ulubionych ziół, u mnie koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Dodajemy mąkę, zioła, przyprawy i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.  Z ciasta, wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, spłaszczamy je i układamy na naoliwionej blasze.
Pieczemy ok 30 minut w 180 st.C. W połowie pieczenia kotleciki obracamy by zrumieniły się z dwóch stron.


MŁODA KAPUSTKA Z KOPERKIEM

główka młodej kapusty
jedna mała cebulka
pęczek koperku
olej
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz

Cebulkę i koperek drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i płuczemy.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy kapustę, podlewamy wodą, solimy i dusimy do miękkości pod przykryciem razem z listkiem i zielem.
Gdy kapusta jest już miękka dodajemy koperek. Wyjmujemy listek i ziele, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty