Gulasz wieprzowy z cebulką duszony

Mięso czekało w lodówce, cebula w koszyczku, przypraw też nie brakowało więc powstał gulasz, lekko paprykowy, w gęstym cebulowym sosie wzbogaconym aromatem chleba i grzybów.



700 g mięsa gulaszowego (może być też od szynki)
2 średnie cebule
250 g pieczarek
skórka razowego chleba
olej do smażenia + łyżka masła
300 ml wody

mieszanka przypraw:
po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
o 1/2 łyżeczki imbiru i mąki (ja dodaję pszenną razową)
szczypta cynamonu

Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki po obraniu kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła na rumiano.
Przyprawy mieszamy i posypujemy nimi mięso. Dodajemy cebulę i wszystko łączymy. Odstawiamy na pół godziny do przegryzienia.
Po tym czasie rozgrzewamy w rondlu olej i obsmażamy mięso wraz z cebulą.
Zalewamy 150 ml wody i dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy kolejne 150 ml wody oraz pieczarki i pokruszoną skórkę chleba. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy kolejne 45 minut aż mięsko będzie miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba można dodać kolejne 150 ml wody.
Polecam do ziemniaków, kasz i makaronów w towarzystwie zielonych sałat i mizerii.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty